AKTUALITETE

“Për vde kjen nuk kam frikë, na është mërzit shpirti”, historia e trishtë e dy të moshuarëve në Shëngjergj, djemtë iu mb ytën..

Teksa i afrohemi shtepise se Qemal dhe Ishe Muratit e gjejme nenen 68-vjecare te ulur perpara shtepise. Na fton te hyjme brenda, dhe aty takohemi me 76-vjecarin i cili e ka te veshtire te levize, e ne ndihme I vjen nje shkop. Te dy te moshuarit me rrefejne se keto dite kane qene shume te veshtira per ta, jane pa ushqime dhe miell kane vetem per 3 dite. Murati na tregon gjithashtu se ka komunikuar edhe me drejtuesin me njesine administrative Shengjergj, por askush nuk ia ka pare deri me tani deren.

Por pro blemet per kete familje nuk kane fund. Qemali qe prej muajit janar nuk e merr pensionin e tij. U ka kerkuar qe t’ia cojne ne shtepi, sepse ai nuk mund te levize, nderkohe qe mjete nuk qarkullojne por deri me tani kerkesat e tij te vazhdueshme kane rene ne vesh te shurdhet.

“Pensioni nuk merret qe prej muajit janar… nuk ma sjellin.. nuk levizim dot. Ecja 2 ore ne kembe per te marre autobusin, kthimi behet per 3 ore.”

Mungesa e produkteve ushqimore duket qarte ne shtepine e Qemalit. Nuk ka as sheqer per te bere kafen. Por ai e ka gjetur zgjidhjen edhe per kete mungese. Karamelet i shkrin dhe i perdor ne vend te sheqerit.

Edhe si pasoje e moshes, gjyshi 76-vjecar, ka pasur pro bleme me shendetin. I eshte dashur te marre edhe gjilpera si mjekim. Por keto gjilpera ia ka bere nje mami e zones, kundrejt pageses, pasi qendra shendetesore , edhe pse i premtoi se do kujdesej per mjekimet e tij, asnjehere nuk i shkoi ne shtepi Qemalit.

“Pro bleme shendetesore, ka marre gjilpera, ia ka bere mamia… 2 mije leke per gjilpere…”

Shtepia ku jeton tani cifti I vetmuar I te moshuarve, duket sikur i takon se shkuares. Por jeten e tyre e rr ezikoi shume te rmeti I 26 nentorit, I cili u beri demtime te medha ne shtepi. Duke mos pasur nje vend ku mund te fusin koken, Qemali dhe Ishja, jane detyruar te futen perseri ne shtepine e tyre. Garanci per jeten kane disa drure apo hekura, qe kane vendosur si mbajtese te mureve.

“Te rmeti. Nuk kam mundesi te jetoj me ketu…nese me siurohet mundesia leviz prej ketu.”

Stinet I lene vendin njera-tjetrs, zogjet ikin e vijne, lulet ne peme celin e sjellin fruta ne nje stine tjeter, dhe kjo vazhdon vit pas viti edhe ne fshatin derje. Por mendja e dy te moshuarve, ka mbetur 18 vite mbrapa. Ne vitin 2002 nje lajm I kobshem do go.diste familjen Murati. Dy djemte e familjes, duke u lare ne nje liqen, nuk munden te dalin me gjalle prej aty. Kjo ka bere qe jeta e dy prinderve, te mos kete me kuptim, te mos kete me ngjyra, por vetem dh.imbje…